Röd, gul eller grön?

1996 hölls för första gången en konferens i USA som kallades Autreat. Den organiserades av Autism Network International – av personer inom spektrat för personer inom spektrat – ett så kallat BY US FOR US-evenemang. Även personer utan diagnos var välkomna men fokus låg på att göra miljön så autismvänlig som möjligt, och man ville själva avgöra vad det innebar. En av ambitionerna var att det skulle finnas möjlighet att delta på precis den samspelsnivå man själv önskade, och därför införde man gröna, gula och röda kort som man bar i en plastficka runt halsen. De signalerade om man var öppen för samtal med andra men behövde hjälp att initiera, om man bara ville prata med dem man gett tillstånd i förhand eller om man inte ville prata med någon.

Som ni förstår är det härifrån idén till Samtalsknappen kommer, och så här ser de nya knapparna ut:

 

Autreat har blivit en årlig konferens och har spritt sig till andra länder, bl a till Storbritannien där man kallar det Autscape.

Annonser

About Theres

Administratör. Mamma till en neurotypisk flicka och en pojke med autism och utvecklingsstörning. Aktiv i NV Skånes lokalavdelning.

2 responses to “Röd, gul eller grön?”

  1. Anders D H Pemer says :

    Den svenska BY US FOR US-föreningen på AS-området heter Organiserade Aspergare. Vi har inte fått igång någon fungerande verksamhet i Skåne än, men har en del medlemmar här och där runt om i Skåne och även några danska medlemmar.

  2. Theres says :

    Vad spännande! Kommer er verksamhet att vara öppen även för personer utan diagnos? Berätta gärna mer framöver om hur det går och hur ni tänker kring verksamheten. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s