Tips på appar för vuxna

Här följer några appar som eventuellt kan vara till hjälp för en del tonåringar och vuxna. Listan kommer att uppdateras då och då, så tipsa oss gärna om andra appar! För tips på bildkommunikationsappar se sidan ”Appar som hjälpmedel”. 

Daisy Reader: En talboksapp med vilken man kan lyssna på boken och se texten samtidigt. Med hjälp av appen loggar man in på TPB – Talboks- och punktskriftsbiblioteket och kan söka bland ca 80 000 titlar. För att kunna ladda ner behöver man registrera sig på sitt eget bibliotek och få inloggningsuppgifter. Den som har en läsnedsättning, t ex pga autism eller utvecklingsstörning, har rätt att registera sig. Man behöver inte uppvisa intyg eller ange varför man har en läsnedsättning. Läs mer på TPB: www.tpb.se.

Sökning på ”autism” ger 209 träffar. Några intressanta titlar är kanske:

  • Sensory Perceptual Issues in Autism and Aspergers syndrome – Olga Bogdashina
  • En riktig människa eller Arbeta med människor med Aspergers syndrom: hantverket och den professionella rollen. – Gunilla Gerland
  • Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder – Bo Hejlskov

Mat&Sov-klocka: Lägg in påminnelser om mat, sömn, motion eller annat som är återkommande.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vardagsmaten: Planera veckans mat och inköpslistor. Innehåller receptförslag. Läs mer på www.vardagsmaten.se .

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecture-recorder: Spela in föreläsningen. När man gör anteckningar eller tar en bild under föreläsningen kommer appen ihåg var under föreläsningen du gjorde det.

 

 

 

 

 

 

 

 

iModeling: App att använda för att träna på nya färdigheter. Man spelar in videoklipp av det man ska göra.

Functional Planning System: App att använda för att träna på nya färdigheter, sk ”Video prompting”. Spela in filmer av olika färdigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoppy: Enkelt utformad inköpslista. Du kan spara matvaror som du brukar köpa i listor som är kopplade till de olika affärerna du handlar i.

 

 

 

 

 

 

 

 

Today voice notes: Röstanteckningar som sorteras som anteckningar gjorda ”idag” och ”gamla anteckningar”. Har stöd för Dropbox. Mycket lättanvänd och trevligt gränssnitt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pausa Mindfullness: ”Pausa innehåller mindfulnessbaserade övningar som kan hjälpa dig att bli mer medveten om andningen, kroppen, känslor, tankar och nuet. Genom att ta en paus kan det bli lättare att agera på ett sätt som främjar ditt välbefinnande, se nya möjligheter och glädjas över det som är bra. Pausa innehåller fem ljudspår med olika längd, välj den som passar bäst för stunden.”

Cafetipsaren: Astma- och Allergiförbundets app som visar var det finns kaféer i närheten som har allergianpassat utbud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meter mate: Påminner om när parkeringstiden går ut.

 

 

 

 

Minnestränaren: Spel på svenska som tränar minnet.

Pengakollen: ”Ibland är det svårt att veta vad en sak är värd. Använd PengaKollen för att jämföra priser med väl kända produkter. Då ser du lättare vad dina pengar är värda.

Appen är med och tävlar i ”Smart Support for Better Life” där syftet är att utveckla appar som stöd för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.”

E-nr guiden: Omfattar de drygt 300 livsmedelstillsatser som är tillåtna i Sverige.

iBlissymbols: Ca 3000 svenska symboler. Skriv meningar eller epost. Finns gratisversion att prova först.

PillBoxie: Håll reda på mediciner med hjälp av den här appen.

 

 

 

 

 

 

SMHI: Se väderprognosen från närmsta väderstation eller andra platser.

Menskoll: ”Tryck på en knapp när din mens börjar varje månad. Menskoll loggar dina datum och beräknar genomsnittet av de 3 senaste månadernas menstruationscykler för att förutsäga när nästa mens kommer att börja.
* Pryd din iPhones hemskärm med en snygg och diskret ikon. Det står helt enkelt ”P Tracker”.

Medicinera.se: Information och hjälp att välja rätt receptfri medicin. Visar var det finns ett apotek i närheten.

Appar för enskilda matbutiker: Många ICA och MAXI-butiker (Coop Forum Lund och säkert många fler) har appar för sina enskilda butiker, exempelvis ICA Eskilstuna eller Maxi Örebro. I dem kan man se en butikskarta och skriva inköpslista.

 

 

 

 

 

 

 

Eniro akut: ”Appen visar var närmsta akutsjukhus, vårdcentral eller jourtandläkare finns. Den ger telefonnummer för att spärra kontokort om du blivit av med din plånbok och information var närmsta polisstation ligger om du behöver göra en polisanmälan. Du kan även snabbt och enkelt hitta ett telefonnummer till taxi. I appen finns snabbuppringning till Giftinformationscentralen och SOS 112 för allvarliga nödsituationer samt direktuppringning till 118 118 om du behöver svar på andra frågor.”

 

Eniro i stan: ”Eniro I Stan hjälper dig att snabbt och enkelt hitta shopping, restauranger, caféer, apotek, bankomater och hotell i närheten av dig. Med Frisök kan du kan se vilka företag som säljer ett visst varumärke eller en speciell produkt/tjänst i din närhet. I appen finns telefonnummer till taxi samt snabbuppringning till 118 118 om du behöver hjälp med andra frågor. ”

HomeRoutines: Endast text. Hjälp vid planering av återkommande uppgifter och delmoment i aktiviteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Handla: Bild och textstöd för att komma ihåg vad som ska handlas och hur mycket pengar som behövs. Innehåller samma funktion som KontantKoll (se nedan). Utvecklad av Hjälpmedelsinstitutet.

 

 

 

 

 

 

 

 

KontantKoll: Hjälper välja vilka mynt och sedlar man ska betala med och hur mycket växel man ska ha tillbaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paperless: Lättanvänd list-app.

Autism 5-Point Scale: 5-poängsskalan som används vid svårigheter att uttrycka stress. Det går att anpassa med egna bilder och ”stressmått” och att ange vad man vill få hjälp med när man är stressad.

 

 

 

 

 

 

AspAppen: Övningar avsedda för personer med Aspergers för att hantera stress (Avspänning, basal kroppskännedom, mindfulness).

Educreations: Whiteboard som spelar in vad du säger samtidigt som du skriver och ritar. Användbar t ex till sociala berättelser och seriesamtal, och i skolan.

 

 

 

 

Stick Pick:  Lottning genom att ”dra en pinne” ur burken. Man kan ha olika burkar och t ex använda appen till att lotta fram en aktivitet som passar vid låg energinivå eller aktiviteter som passar på rasten, osv.

 

 

 

 

 

 

 

Sosh: Utvecklad för att främja sociala färdigheter hos tonåringar och vuxna med Aspergers syndrom. På engelska.

 

 

 

 

 

 

 


Day One: Ren och enkel dagboks-app.

 

 

 

 

 

 

iStudiez: App för den som studerar, skriv in läxor och tentor. Synkar med vanliga kalendern.

 

 

 

 

 

 

Way of Life: App som hjälper dig hålla reda på nya vanor. I slutet av månaden kan du se hur många dagar du gjorde eller inte gjorde det du ville.

 

 

 

 

 

 

 

inDecision: Beslutsstöd. Skriv ner plus och minus, vikta dem och se vad resultatet blir. Sparar gamla beslut så att man kan gå tillbaka och titta igen.

 

 

 

 

 

 

 

iDress: App som visar vilka kläder som passar till vädret. Går att anpassa med bilder på egna kläder.

 

 

 

 

 

Life Logger: För ”samlare”. Skriv upp förekomster, t ex hur många länder du varit i, vilka böcker du läst osv, samt information om dem.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ny sida med tips på appar för vuxna « autismnvskane - 6 mars, 2012
%d bloggare gillar detta: